Alkohol, uansett mengde, er dårlig for helsa fastslår ny studie

I mange år har det blitt skrevet om forskning som forteller oss at små mengder alkohol faktisk kan være bra for oss. Typisk er artiklene som skriver at “Ett glass rødvin om dagen kan være bra for helsen.”. Nyere forskning forteller oss nå at dette trolig er helt feil, og at alkohol, uansett mengde, vil være negativt for helsen vår.

En av tre mennesker i verden drikker alkohol og dette er en av de ledende årsakene til sykdom og tidlig død. I følge en studie i journalen The Lancet stod alkohol som årsak til dødsfallet for så mange som 1 av 10 mellom 15 og 49 år verden rundt. For alle aldre var det registrert så mange som 2.8M dødsfall grunnet alkohol i 2016.

Det som overrasket mest med undersøkelsen er at vi har blitt fortalt “En eller to glass vin om dagen er helt greit.”, men bevisene forteller det motsatte. Ikke overraskende topper Kinda, India og Russland listen over land med flest alkoholrelaterte dødsfall grunnet folketall.

På tross av denne studien påpeker David Spiegelhalter, Professor ved University of Cambridge, at “På grunn av fornøyelsen man får ved å drikke moderate mengder alkohol er det ikke grunn til å argumentere for absolutt avhold. Det er ikke en grad av bilkjøring som er garantert trygt, men vi anbefaler ikke folk å ikke kjøre.”.

The Lancet studien er finansiert av Bill og Melinda Gates Foundation, og brukte data fra “Global Burden of Disease” rapporten fra 2016, som registrerte informasjon om for tidlig død og uføre fra over 300 sykdommer i 195 land og territorier mellom 1990 og 2016.