Forslag: Reisenekt for familier med uvaksinerte barn

AP mener familier med uvaksinerte barn bør nektes å reise til land hvor smittefaren er høy.

Forslaget går ut på å la kommuner som ønsker det inneføre forsøk med obligatorisk vaksineinnkalling for barn under 16 år.
– Oslo bør få være prøvekommune for obligatorisk innkallling av alle barn til MMR-vaksinering, sier Tone Tellevik Dahl (AP) til Dagbladet.
AP ønsker også at regjeringen utreder reiseforbud for familier hvor barna ikke har tatt MMR-vaksinen. Forbudet skal gjelde for land hvor det er særlig risiko for sykdomsutbrudd.
– Å beskyttes mot sykdom er noe barn har krav på etter FNs barnekonvensjon. Det hensynet må gå foran foreldrenes syn på vaksinering, sier Tellevik Dahl.

Av toåringene har 96 prosent fått vaksine mot seks sykdommer. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet. Man vet også at 97% av 16-åringene har fått én vaksine mot meslinger (MMR-vaksine), og at 92% har fått begge dosene som anbefalt.

Alle barn i Norge tilbys å få vaksiner etter vaksineprogrammet. Programmet inneholder vaksiner mot elleve ulike sykdommer som gis fra barnet er omtrent 6 uker til 15 år. All vaksinasjon er frivillig, men norske barn har rett til å bli vaksinert og få den beskyttelsen vaksinene kan gi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *