Ny influensavaksine med gode resultater i kliniske studier

Det nærmer seg influensasesong med stormskritt og mange vurderer influensavaksine. I Norge er to to som gjelder, Vaxigrip og Influvac. Effekten av vaksinene synker for hvert år pga. nye grener med virus og når man først har fått det kan det være aktuelt med Tamiflu, spesielt for de som er mer sårbare, sånn som små barn og eldre.

Tamiflu har nok reddet mange liv, men nå kan det være en ny medisin på vei som man kunne trenger å ta en dose av. Den har i kliniske studier vist seg å virke raskere med å dempe symptomer og den virker å ha en preventiv virkning i tillegg. Tamiflu må tas 2 ganger daglig i 5 dager i sammenlignet med denne nye som går under navnet Xofluza i Japan.

Medisinen har nå høy prioritering hos FDA (tilsvarer vårt Mattilsyn i USA) og de vil avgjøre i løpet av året om medisinen skal komme for salg. Effekten av engangsdosen skal være 100 ganger større enn Tamiflu og en bieffekt av bruken er at den kan stoppe smitte med ganske stor effektivitet sammenlignet med Tamiflu.

Vaksiner er vår førstelinje i kampen mot utbrudd, men fjorårets vaksiner var bare rundt 40% effektive. Årets vaksiner kan kanskje være bare 20% effektive mot årets varianter av influensa.