Vær og leddplager: En faktisk sammenheng?

Kan du merke at en storm er på vei bare på måten leddene dine kjennes? Hvorfor reiser så mange pensjonister til varmere strøk? Mange opplever at leddplagene reduseres og forværres i takt med været – dette er det en grunn til.

Hvorfor leddene dine responderer på været

Det har med barometrisk trykk å gjøre. Barometrisk trykk er luftens hydrostatiske trykk på et gitt sted i jordens atmosfære. Dette kan i stor grad påvirke de som sliter med gikt da giktrammede mangler leddputen som beskytter leddene fra trykkendringer. Nervene i beinet kan reagere på endringer i det barometriske trykket som igjen kan føre til smerter i ledd.
En annen teori sier at barometriske trykkendringer kan føre til at sener og muskler trekker seg sammen. Dette kan gøre til smerter i leddene både hos giktrammede og personer som sliter med leddplager.

Mange merker at leddplagene endrer seg i takt med været.
Hvilken værtype påvirker leddene dine mest?

Dette vil kunne variere fra person til person. Likevel ser man en tendens til at personer med leddplager oftest opplever forværringer på kalde og regnfulle dager. Mange av disse personene rapporterer om bedringer i leddsmertene når det blir varmere i været.
Nylig så et nederlandsk studie på 222 deltakere som slet med artrose. Forskerne fant at de fleste deltakerne opplevde mer smerter ved økning i det barometriske trykket og i mer fuktig vær. Andre studier har vist at lavere temperaturer har ført til økt forekomst av leddsmerter.

Hvordan redusere smertene

Det første du bør gjøre er å finne ut når og i hvilke situasjoner smertene blir værre. Er det på kalde vinterdager? Eller kasnkje når en regnstorm kommer? Hvis du finner svaret på hva som eksakt forværrer dine leddsmerter, vil det bli enklere å forberede seg og sette i gang tiltak før smertene rekker å utvikle seg videre.
Videre følger andre måter å redusere smerter grunnet vær og barometrisk trykk:

 1. Hold deg varm
  Hvis kaldt vær gjør leddsmertene værre, sørg for å holde deg varm.
  Hvis kaldt vær gjør leddene dine værre, sørg for å holde deg varm. Bruk flere lag med klær, ha på deg varme sokker på de kaldeste dagene og bruk hand- og fotvarmere ved behov.
 2. Oppretthold en sunnvekt
  Overflødig vekt kan føre til økt belastning på leddene. Ha et sunt kosthold og vær fysisk aktiv så ofte du kan, gjerne 4-5 ganger i uken.
 3. Vær snill med leddene dine
  Fysisk aktivitet er viktig for helsen, men det er viktig å ikke gjøre noe som kan være belastende for leddene dine. Kanskje bør du unngå løping og løfting av tyngre objekter. I stedet, velg aktiviteter med mindre belastning som sykling, yoga og gåturer. God oppvarming er viktig for å forberede leddene og musklene dine for aktivitet. Jogging på stedet og tøyeøvelser er fine oppvarmingsøvelser.
 4. Bruk varmeflasker ved behov
  Hvis leddene dine verker til tross for at du prøver å holde varmen med varme klær, kan varmeflasker eller varmepadder være til god hjelp.