Blir du syk når du tar ferie? Det har en naturlig forklaring!

Mange opplever at med én gang de begynner å roe ned inn mot ferien, går kroppen imot dem og sykdommen slår inn.

Selv om vinteren er årstiden hvor flest blir syke, slipper ikke alle unna på sommeren heller. Dette har sin naturlige forklaring.

Arbeidslivet kan ofte være stressende. Når man er stresset øker stresshormonene i kroppen. I det vi tar ferie avtar stresshormene i kroppen og derfor blir kroppen ekstra svekket når man plutselig slapper av. Når kroppen slipper ned beskyttelsen og hvis man reiser til steder med et annet smittepress oppstår sykdommen. Dette kan professor i cellebiologi ved NTNU, Trude Helen Flo, fortelle til NRK.

Den danske forskeren på immunsystemet, Jan Pravsgaard Christensen, forteller at det stresset vi bærer i hverdagen holder sykdommen i sjakk. Det beste rådet for å unngå å bli syk er derfor å trappe ned gradvis og unngå altfor mye stress rett før ferien.

Flo kan også fortelle at hvor man reiser på ferie kan ha noe å si da kombinasjonen mellom et svekket immunforsvar og endring i bakteriefloraen er uheldig. Man er eksempelvis mindre utsatt om man drar på hytten enn om man setter seg på et fly og drar til et annet land. Airconditionen kan nemlig bidra til å gjøre mange syke og dermed er det fare for å plukke opp et virus når man lander.

Fem råd for å holde seg frisk:
– Ikke senk temperturen på klimaanlegget for mye når det blir varmt.
– Ta på mer klær ved væromslag.
– Drikk godt i varmen og unngå dehydrering.
– Vask godt hjemme.
– Sov ekstra mye.

Les mer på nrk.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *