Derfor går du opp i vekt etter slankekuren

Hvis man har vært overvektig og går ned i vekt, er det grunn til å tro at økt sultfølelse vedvarer viser forskning.

Studien så på langvarige og kortvarige effekter av vektnedgang hos 34 pasienter med sykelig overvekt. Forskerne studerte blant annet appetitten hos deltakerne og så på hvorfor det er så vanskelig å opprettholde vekten etter langsiktig vektnedgang.

Etter to år hadde alle deltakerne gått ned i vekt, men alle var også mer sultne enn da studiet begynte.

Fikk fedmebehandling

Pasientene var i gjennomsnitt 125 kilo. De ble først innlagt på et behandlingssenter med spesialister innen fedmebehandling. Der mosjonere regelmessig og gjennomgikk ulike tester. De fikk også opplæring i kosthold og samtaler med psykolog. Dette opplegget ble gjentatt omtrent hver sjette måned. De første tre ukene av studiet gikk deltakerne i gjennomsnitt ned 5 kilo, og etter to år var vekttapet på 11 kilo.

Kun to av ti greier å holde vekta etter slanking

Forskning viser at kun 20 prosent greier å holde vekta nede etter slanking. Når man går ned i vekt utskilles det større mengder av hormonet ghrelin i magesekken. Dette hormonet gjør en sulten.
Alle mennesker har dette hormonet, men hos overvektige som går ned i vekt økes mengden av hormonet. Ghrelin justerer seg ikke over tid og studien viser at mengden ghrelin var like høy i to år hos deltakerne, selv om de gikk ned i vekt. Derfor er det sannsynlig at personer som har vært overvektige må leve med økt sultfølelse over tid og dette kan være en grunn til at det for mange er vanskelig å holde på den lavere vekten.

Økt sultfølelse etter vektnedgang

En annen mekanisme som gjør at man kan bli mer sulten etter vektnedgang er kroppens evne til å spare. En person som har vært veldig overvektig har hatt behov for mer energi bare for å puste, sove, fordøye maten eller gå. Når kroppen går ned i vekt blir det mindre behov for energi til slike grunnleggende funksjoner, rett og slett fordi kroppen er lettere.

Men for å være på den sikre siden, vil kroppen kunne signalisere at det er behov for like mye energi som før. Dette for å kunne ivareta disse grunnleggende funksjonene – og dermed føler man seg mer sulten, til tross for at man har gått ned i vekt.

Kilder:
https://www.abcnyheter.no/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov