Tre fennikel

Fennikel: 4 fordeler med fennikel

Fennikel er en urt som har blitt brukt til matlaging og som natur- og urtemedisin gjennom historien.

Urten er grønn og hvit, med blader og gule blomster. Både roten og frøene har en mild lakris-lignende smak og er populær som smakstilsetter i diverse matretter. I løpet av historien har fennikel blitt brukt mot en rekke ulike tilstander.

1. Fennikel næringsinnhold

Både fennikelplanten og frøene er fulle av gode næringsstoffer. Urten inneholder alt fra fiber og kalsium til magnesium, jern og vitamin C. Samtidig har den et lavt innhold av kalorier.

  • Fiber: Bra for tarm og fordøyelse.
  • Kalsium: Viktig for skjelett og tenner.
  • Magnesium: Viktig for funksjonen til muskler og nervesystem med mer.
  • Jern: Viktig for å frakte oksygen i blodet.
  • Vitamin C: Viktig for bindevev, bidrar til å nøytralisere frie radikaler.

2. Fennikel – mage og fordøyelse

Fennikel er kjent for å kunne lette luftplager. Fennikelurten har lavt energi- og fettinnhold, samt et høyt innhold av kostfiber. Fiberet kan være en av grunnene til at fennikel kan bidra til å lette på luft i magen.

Tre fennikel

3. Antioksidanter

Fennikel har også et innhold av antioksidanter og C-vitaminer. Vitamin C bidrar til immunforsvarets normale funksjon. Mange har nok hør at man skal ta en dose vitamin C hvis man kjenner at en forkjølelse ligger og lurer. Kanskje fennikel kan være et alternativ?

4. For huden

Fennikel kan forhindre synlige effekter av hudaldring som kommer fra soleksponering. I et studie fra 2012 brukte 11 frivillige en krem tilsatt fennikel for å se på virkningen på huden. Resultatene viste forbedringer i hudteksturen og økt fuktighet. Det trengs for øvrig mer forskning på området for å fastslå en god effekt.

Fennikel har altså hatt en viktig rolle i natur- og urtemedisin gjennom historien. Mer forskning er nødvendig for å fastslå gode effekter på visse områder, men som et naturlig virkemiddel kan det være verdt et forsøk. Fennikelurten fåes blant annet kjøpt som den er, som te eller i kosttilskudd.