Fordøyelse: 7 matvarer som fordøyelsen liker

Fordøyelsen påvirkes av kostholdet vårt. Hvilke matvarer man spiser kan ha stor innvirkning på magen. Lettere mageproblemer er vanlig, og ved å tenke over sine matvaner kan man merke bedring. Her er 7 matvarer som fordøyelsen liker!

Valnøtter for bedre fordøyelse

Protein, fiber og omega-3 som finnes i valnøttene gjør de til god mat for fordøyelsen. De fungerer som prebiotika, en type fiber som oppmuntrer til vekst av gode bakterier i tarmen, og øker mengden gode bakterier generelt.

Ingefær

Ingefær er en fantastisk rot og matvare. Det regnes faktisk som supermat, og helsefordelene er flere. Fordøyelsesbesvær er ofte delvis forårsaket av magens manglende evne til å tømme seg helt. Ingefær kan bidra til å lette tømmingen, og kan derfor fungere som et behandlingsalternativ for de som plages med dette. Ingefær kan også lette kvalme.

Ingefær kan inntas på flere måter. Man kan for eksempel skjære den opp i biter, eller finhakke og la de den trekke i en kopp med varmt vann. Tilsett litt honning, kanel eller sitron for å øke smaken og forbedre fordøyelseseffekten.

Epler

Epler inneholder pektin, som er en kilde til løselig fiber. Under fordøyelsen trekker fiberet til seg vann og blir til et gelelignende stoff som bremser fordøyelsen. Pektin hopper over fordøyelsesprosessen helt og brytes ned av gode bakterier i tykktarmen. Epler kan også bidra til å lindre fortstoppelse og diaré, og kan på denne måten bidra til bedre fordøyelse for noen.

Peppermynte

Peppermynte er en annen type supermat som er gunstig for fordøyelsen. Den kan være bra for personer med IBS og studier har vist at når peppermynte inntas som olje kan negative fordøyelsessymptomer reduseres. Peppermynte har en avslappende effekt på fordøyelsessystemet og kan derfor berolige symptomer forbudet med gass, fordøyelsesbesvær, oppblåsthet og kvalme, siden det forhindrer at glatte muskler i fordøyelseskanalen trekker sammen. Du kan drikke peppermynte som te, tygge på bladene direkte, ta et peppermynteoljetilskudd, eller ta det som en essensiell olje.

Benbuljong

Gelatinen i benbuljong inneholder glutamin, en aminosyre som hjelper til med å beskytte tarmveggen. Aminosyrene i benbuljong kan også bidra til at det blir enklere å transportere mat gjennom fordøyelseskanalen fordi det har evnen til å bindre seg til væsken som befinner seg der.

Papaya

Papaya er ikke en like vanlig matvare her til lands som de andre på denne listen, men denne frukten kan ha en positiv effekt på fordøyelsen. I likhet med peppermynte kan papaya lette symptomer på irritabel tarm og bedre urolig mage og fordøyelsesbesvær. Dette er fordi papayainneholder papain, et fordøyelsesenzym som hjelper fordøyelsen ved å bidra til å bryte ned protein.

Laks

Laks er sunt og er i tillegg bra for fordøyelsen. Den er rik på Omega-3-fettsyrer som blant annet kan virke betennelsesdempende.Irritabel tarmsyndrom og andre tilstander forbundet med dårlig fordøyelse er ofte et resultat av overflødig betennelse i magen. Laks er derfor et utmerket matalternativ som er vennlig med fordøyelsen.