Kaffe: Bra for helsen eller ikke?

Kaffe er en av verdens mest solgte handelsvarer og har vært en del av det faste morgensitualet i århundrer, men hvor bra er drikken for helsa?

En kopp kaffe til frokosten er et must for mange. Flere er også avhengige av kaffe for å holde seg våken gjennom dagen, enten man er på jobb eller hjemme. Kaffedrikkere har mange fine ord å si om kaffen, men er det egentlig så sunt? Les videre for å få svar!

Fordeler og ulemper

Kaffe har flere fordeler for helsa. Det inneholder essensielle næringsstoffer som kroppen er avhengig av for å fungere. Kaffe inneholder også antioksidanter som bidrar til å beskytte mot skadelig oksidativt stress. Den viktigste hovedingrediensen koffein har også flere fordeler, men samtidig noen ulemper man bør være klar over.

Helsefordeler med kaffe

Kaffebønner, spesielt organiske som ikke er sprayet med diverse midler, gir en rekke helsefordeler. Antioksidanter en av de største helsefordelene med kaffe. En studie fra 2000-tallet viser at kaffe står for hele 60% av antioksidant-inntaket her til lands. Selvom dette er en del år siden, er kaffe minst like populært i dag og står nok dermed fortsatt for store deler av antioksidant-inntaket.

Den viktigste ingrediensen i kaffe er koffein som gir energi, fokus og ytelse. Dette er nok grunnen til at mange tyr til kaffe hvis trettheten tar overhånd. Man føler seg mer våken, skjerpet og klar for å ta fatt på de oppgavene man står ovenfor.

Ulemper med kaffe

Koffeinet i kaffe har likevel ikke bare positiv effekt på kroppen. Inntak av koffein kan føre til både stress, angstfølelse og dårlig søvn. Dette er ikke noe alle opplever, men for noen kan dette være en så fremtredende effekt at man rett og slett dropper kaffen. Koffeinet kan faktisk være i systemet i flere timer etter inntak. Ved slike negative virkninger av koffein, kan man velge en koffeinfri kaffetype. På grunn av måten koffeinfri kaffe blir laget på, vil det gå på bekostning av mengden antioksidanter, men til gjengjeld slipper man de negative virkningene.

Studier tyder også på at koffein, i en viss mengde, kan gi høyt blodtrykk. Noen blir også dårlig i magen av kaffe grunnet koffeinets innvirkning på tarmaktiviteten. 

En Europeisk rapport fra 2015 viste at 400 mg koffein per dag er ufarlig for de fleste voksne, sett bort i fra gravide som bør minimere inntaket. Dette vil si at de fleste vil trygt kunne drikke 4 kopper kaffe daglig – hvis koppen er opp til 2 dl. Samtidig vil toleransenivået øke i takt med mengden kaffe man er vant til å innta, men man bør begrense seg – da store mengder koffein kan være skadelig.

Konklusjon

Kaffe er en av verdens mest populære drikker og har nok kommet for å bli. Den kan ha både negative og positive innvirkninger på kroppen, og hvorvidt man bør drikke kaffe eller ikke vil nok variere fra person til person. Uansett, det viktigste er å begrense inntaket slik at man ikke får i seg alt for mye koffein.