Slik tar du vare på musklene og leddene dine

Både muskler og ledd er i bruk store deler av døgnet og det krever at man tar godt vare på dem. Flere faktorer kan påvirke musklene og leddene. Både fysisk aktivitet og kosthold kan bidra på en positiv måte. 

Fysisk aktivitet

Både muskler og ledd har godt av fysisk aktivitet, så lenge visse skader ikke er involvert. Styrketrening kan i tillegg til å styrke musklene forebygge overbelastning og styrke skjelettet. Det er viktig å ikke ta i for hardt og bruke en motstand og øvelser som er tilpasset en selv og sitt nivå. 

Variasjon og holdning

Med alderen blir man stivere både i muskler og ledd. For å holde seg så smidig som mulig er det lurt å holde seg aktiv, bøye og tøye. Det er også viktig å unngå overbelastning og variere stillinger og bevegelser slik at man ikke overbelaster én side.

Vitaminer og mineraler

Et sunt og variert kosthold hvor man får i seg de viktige næringsstoffene er også viktig for muskler og ledd. Flere vitaminer og mineraler har funksjoner knyttet opp mot dette. Derfor er det lurt å forsikre seg om at kostholdet gir en det en trenger, både via mat og tilskudd hvis det er nødvendig.

Vitaminer og mineraler for muskler og ledd:

  • Kalsium: Kalsium er en viktig byggesten i skjelettet og er det mineralet kroppen inneholder mest av. Kalsium er også viktig for at musklene skal fungere normalt. Kalsium må tilføres via kostholdet. 
  • Vitamin D: Vitamin D er viktig for opptaket av kalsium i kroppen. Norske myndigheter anbefaler de fleste å ta et tilskudd av D-vitamin da mange får i seg for lite via kosthold og sollys. 
  • Magnesium: Magnesium bidrar til normal muskelfunksjon og normale knokler og tenner. 
  • Kollagen: Kollagen er den viktigste bestanddelen i ben, sener og ledd. Kollagen dannes naturlig i kroppen, men produksjonen avtar gradvis fra midten av 20-årene.