Ryllik: Helsefordeler med ryllik

Ryllik er en urteplante som gjennom tusener av år har blitt brukt i tradisjonell naturmedisin.

I Norge er denne urteplanten svært vanlig og er ofte å se i grøftekanter og enger. Gjennom tidene har den blitt brukt mot en rekke ulike tilstander grunnet sine helsefordeler.

Ryllik for fordøyelsen

Ryllik har vist seg å kunne være positivt for fordøyelsen. Planten er plassert i kategorien bitre urter som har ulike bruksområder. Ryllik på sin side kan bidra til fordøyelsen og vil slik sett kunne være bra å innta for lettere mageproblemer.

Ryllik foran gresseng med sol i bakgrunnen.

Sårheling

Ryllik er kjent for sine evner til å kunne stoppe blødninger fra sår. Denne egenskapen kommer for det meste av stoffet achilleine som stimulerer koaguleringen av blod. Dette fører til at såret lukker seg lettere. Urteplanten har jo også betennelsesdempende egenskaper og sammen med evnen til sårheling gjør det at ryllik er fin å bruke på mindre kutt og sår.

Mildt beroligende

Mye tyder også på at planten kan virke mildt beroligende. I en klinisk studie med 60 deltakere viste det seg at en urteblanding med ryllik reduserte angst. Det trengs mer forsking på området, men mye tyder på at planten har beroligende egenskaper hos mennesker.

Hvordan innta urten?

Det finnes flere måter å innta ryllik på. To av de mest kjente måtene er nok å innta urten som te eller kosttilskudd. Skal planten brukes i te brukes tørkede urteblader. I kosttilskudd kan man få en større konsentrert mengde i for eksempel tablettform.