Søvnhormonet melatonin gir bedre søvn

Melatonin har blitt omtalt mye de siste årene. Da i forbindelse med preparatets virkning på søvn og døgnrytme. Hva er det med dette hormonet som er så bra for søvnen vår?

Søvnproblemer er vanligere enn noen gang. Hverdagen er hektisk og mange føler seg trett og sliten. Melatonin er en type hormon som blant annet er knyttet til søvn og døgnrytme. I Norge har det lenge vært reseptpliktig, men nå fåes det som kosttilskudd uten behov for resept. 

Hva er melatonin?

Melatonin er et hormon som skilles ut i epifysen, en struktur dypt inne i hjernen. Utskillingen av hormonet starter når mørket kommer frem og er på sitt høyeste midt på natten. På dagtid kan man nesten ikke påvise hormonet hos mennesker siden nivået synker kraftig ved skarpt lys gjennom øyet. 

Produksjonen av dette søvnhormonet i kroppen er på det høyeeste fra 3-5 års alder og frem til voksen alder. Deretter avtar produksjonen gradvis i løpet av alderdommen.

Søvn og døgnrytme

Melatonin bidrar til å regulere både søvn og døgnrytme. Det har vært forsøkt brukt ved både søvnforstyrrelser og døgnrytmeforstyrrelser, og flere har fått hjelp med dette hormonet.

Legemiddel 

Frem til 2020 var melatonin et reseptbelagt legemiddel som kun kunne kjøpes på apotek med gyldig resept fra lege. Nå kan man kjøpe hormonet uten resept som kosttilskudd noe som gjør det enklere enn noen gang å få hjelp med sine søvnproblemer.