Trett og sliten hele tiden?

De aller fleste har dager hvor man føler seg mer trett og sliten. Det kan være på grunn av en travel arbeidsdag, eller et familieselskap som gikk på høygir. Å føle seg trett innimellom er helt normalt, men for andre tar trettheten over hverdagen.

Å føle seg konstant trett og sliten er heller ikke uvanlig og kan ha flere forklaringer. En logisk grunn til tretthetsfølelsen ville vært at man plages med søvn eller ikke har sovet lenge eller godt nok. Dette trenger ikke å være tilfellet; man kan sove både lenge og bra, men likevel føle seg sliten og uopplagt etter natten. Årsaken kan være en helt annen.

Fysiske og psykiske årsaker

Vedvarende tretthet kan ha både fysiske og psykiske årsaker, og kan oppstå som følge av alt fra hendelser i livet til sykdom. Faktisk er det ganske vanlig at psykiske årsaker fører til tretthet, samtidig som det kan være ett av flere sykdommer på fysisk sykdom.

Psykiske årsaker

Psykiske årsaker til vedvarende tretthet kan innebære mye forskjellig. Det kan oppstå som følge av betydelige hendelser som samlivsbrudd og dødsfall, eller være forårsaket av sykdommer som angst og depresjon. Det kan også være et resultat av påkjenninger over tid, som for eksempel en svært stressende hverdag både jobb- og familiemessig, eller en krevende livsstil.

Fysiske årsaker

Det er mange helseplager som kan føre til at man føler seg trett. Trettheten kan da være et symptom på en underliggende sykdom. Overvekt og undervekt kan også føre til at man føler seg mindre opplagt og sliten da dette krever at man generelt må jobbe hardere for dagligdagse aktiviteter.

4 grunner til å være trett og sliten

I tillegg til underliggende fysiske og psykiske sykdommer og tilstander, kan også ting mang gjør eller ikke gjør i hverdagen føre til at man føler seg mer trett. Her er 5 mulige årsaker til tretthet.

1. Vann
Dehydrering kan bidra til at både energinivået og fokuseringsevnen svekkes. Det er derfor viktig å drikke nok gjennom dagen.

2. Fysisk aktivitet
Inaktivitet fører for mange til økende tretthet og lavere energinivå. Man blir rett og slett mer sliten av å ikke bevege kroppen nok. Fysisk aktivitet og trening gir økt energi og vil gjøre at du føler deg mer opplagt. Myndighetene anbefaler at man er i aktivtet minst 30 minutter hver dag. Er du ikke så glad i styrke- eller kondisjonstrening, vil også enklere aktiviteter som en daglig gåtur ha effekt.

3. Kosthold
Et usunt og dårlig balansert kosthold vil påvirke energinivået ditt. Dette kan komme av mangel på vitaminer eller et høyt inntak av raske og tomme karbohydrater – som man for eksempel finner i boller, potetgull og godteri. Selvsagt skal man kunne spise dette også, men det er viktig å begrense seg og ha et normat, sunt og variert kosthold i bunn. For noen kan også kosttilskudd være en god hjelper i tillegg.

4. Koffein
Mange tyr til kaffe eller energidrikke for å greie å holde energinivået oppe gjennom dagen. Det er riktig at koffein gir et økt energinivå, men dette er et kortvarig kick som kroppen kan bli avhengig av. Du trenger ikke å slutte å drikke kaffe eller energidrikke, men det er lurt å begrense dette til for eksempel morgenkaffen.

Oppsummering
Mange føler seg trett og sliten, og det kan være en rekke årsaker til det. Alt fra kosthold og fysisk aktivitet til psykisk og fysisk sykdom. Enkle grep i hverdagen kan gi økt energinivå hvis årsaken er lite fysisk aktivtet eller inntak av væske, dårlig kosthold eller for høyt inntak av koffein. Er man usikker, eller mistenker at årsaken til trettheten er fysisk eller psykisk sykdom, kan det være lurt å snakke med en lege.