Spiser du gurkemeie hver dag får du bedre hukommelse og humør

Ingrediensen som gir karri sin gule farge, kan også forbedre hukommelsen og humøret ditt, fastslår ny forskning.

Virkestoffet i Gurkemeie -curcumin er lovprist som naturlig betennelsesdempende, og som en svært sterk antioksidantkilde. Mange tror også at inntak av gurkemeie kan være en mulig grunn til at eldre i India er mindre utsatt for Alzheimers og har bedre kognitiv ytelse .

I denne nye studien foretatt ved Universitetet i California (Los Angeles) Publisert i American Journal of Geriatric Psychiatry. – prøver de å finne effekten curcumin har på personer med aldersrelaterte hukommelsesproblemer. Hvordan curcumin fra gurkemeie påvirker hukommelsen vet man ikke nøyaktig, men det kan skyldes evnen til å redusere betennelser i hjernen, som har vært knyttet til både Alzheimers og depresjon. Dette ifølge Dr. Gary Small, direktør for geriatrisk psykiatri ved UCLA.

De 40 deltakerne i studien var mellom 50 og 90 år gamle, hvor alle hadde milde hukommelseplager

Halvparten fikk 90 milligram curcumin to ganger daglig i 18 måneder, mens resten fikk placebo.

Etter å ha overvåket curcuminnivåene i blodet, og gjennomgått kognitive vurderinger og PET-skanninger, viste studien at de som tok curcumin-tilskudd hadde en svært god forbedring i både minne og humør.

I minnetestene fikk personene som tok curcumin 28 prosent bedre resultat i løpet av 18 måneder, og viste også en mild forbedring i hukommelseslidelsene generelt.

Nå planlegger forskerne å gjennomføre en oppfølgingsstudie med et større antall deltakere.

“Disse resultatene tyder på at å ta et gurkemeie-tilskudd kan gi hukommelsesrelaterte fordeler gjennom alderdommen i følge Dr. Gary Small.

Utfordringen med gurkemeie er den lave biotilgjengelighet av det aktive stoffet curcumin som skal ha denne helsefremmede effekten. Det betyr at det meste av det du spiser av gurkemeie kjøpt i butikk ikke blir tatt opp i kroppen.

Dette er årsaken til at et helsekostprodukt kan være å foretrekke. Da får man ofte konsentrert virkestoff – curcumin, og de beste produktene er også tilsatt bioperine som er et stoff i svart pepper som øker biotilgjengeligheten av curcumin.