En boks med vitamin B tabletter

Vitamin B – Hvorfor trenger vi vitamin B?

Vitamin B er ikke ett enkelt vitamin, men en samlebetegnelse for flere ulike vannløselige vitaminer.

Det finnes hele 8 typer B-vitaminer. Alle de ulike B-vitaminene har ulike funksjoner og kan derfor ikke erstatte hverandre.

1) Vitamin B1 (tiamin)

Vitamin B1 blir også kalt tiamin. Det bidrar til flere funksjoner i kroppen:

  • Normal psykologisk funksjon
  • Normal energiomsetning
  • Nervesystemets normale funksjon

Kilder til vitamin B1: Kornprodukter, belgfrukter, melkeprodukter

2) Vitamin B2 (riboflavin)

Vitamin B2 kalles også riboflavin. Det er nødvendig for å danne vitamin B3, samt for energiomsetningen i karbohydrat, fett og proteiner. I tillegg er det viktig for funksjonen til vitamin B6.

Kilder til vitamin B2: Melkeprodukter, kjøtt, egg, innmat.

Flere egg på høy

3) Vitamin B3 (niacin)

Vitamin B3 blir også kalt niacin. Dette vitaminet er viktig for energiomsetningen i kroppen samtidig som det har en rolle i reparering av celler og oppbygging av hormoner og fettsyrer.

Kilder: Kornprodukter, grovt brød, mel, egg, melk, kjøtt, belgfrukter.

4) Vitamin B5 (pantotensyre)

Vitamin B5 kalles også pnatotensyre. Vitaminet er viktig for å frigi energi fra maten man inntar i tillegg til at det inngår i enzymer som er viktige for fordøyelsen og binyrenes hormonproduksjon.

Kilder: Kornprodukter, grønnsaker, egg, kjøtt, innmat.

5) Vitamin B6 (pyridoksin)

Vitamin B6 blir også kalt pyridoksin. Det er nødvendig for energiomsetningen i kroppen, samt for nervesystemet. Det fremmer også dannelsen av røde blodlegemer og medvirker til å danne antistoffer og hormoner.

Kilder: Kornprodukter, potet, kjøtt, fisk.

6) Vitamin B9 (folsyre)

Vitamin B9 er bedre kjent som folat eller folsyre. Folat er blant annet viktig for at cellene skal dele seg på en normal måte, samt for produksjon og omsetning av proteiner i kroppen. Det er også viktig for dannelse av DNA og modning av røde blodlegemer. Dette vitaminet anbefales som et tilskudd for gravide da det bidrar til å redusere risikoen for ryggmargsbrokk hos fosteret.

Kilder: Grønne grønnsaker, kornprodukter, sitrusfrukter, egg og kjøtt.

7) Vitamin B12 (kobalaminer)

Vitamin B12 kalles også kobalaminer. Dette vitaminet er nødvendig for kroppens produksjon av røde blodlegemer, for nervesystemets funksjon, samt for dannelse av arvestoff. Vitamin B12 finnes kun i animalsk mat, og dermed kan det bli nødvendig med et tilskudd dersom man er veganer.

Kilder: Lever, fet fisk, okse- og svinekjøtt, melk, ost og egg.

8) Biotin

Biotin er også et av de vannløselige B-vitaminene, og kalles også for vitamin B7 eller B8. Biotin er viktig for omdannelse av mat til energi og må tilføres via kosten siden det ikke produseres i kroppen.

Kilder: Avocado, grønnsaker, kokt egg, lever og nyrer.

To avokadoer, en delt i to