Er man kjent med tegnene og oppsøker hjelp så tidlig som mulig, kan skadevirkningene begrenses og risikoen reduseres.
Et hjerneslag er skaden som kommer av en blodpropp eller blødning i hjernen. Skadeomfanget varierer fra minimale endringer til tap av taleevne og førlighet på den ene siden av kroppen eller ansiktet. Opp mot en femtedel av hjerneslag er dødelige og 25% rammer personer under 65 år. Å fastslå diagnosen og starte behandlingen raskt bedrer sjansene for den rammede.
1. Prate, smile, løfte
En rask og enkel test går ut på å teste funksjonene sine.
Ansiktet: Kan du eller den rammede smile? Ser ansiktet skjevt ut?
Armene: Kan du løfte armene og holde dem slik?
Tale: Snakker du utydelig?
Ses noen av disse tegnene bør man ringe 113 med en gang.
Andre symptomer som krever rask behandling:
– Du blir plutselig svak og nummen i den ene siden av kroppen
– Du opplever plutselig synstap eller synsforstyrrelser
– Uforklarlig forvirring
– Du faller plutselig over ende.
– Veldig smertefull hodepine.
2. Høyt blodtrykk
En risikofaktor for å få hjerneslag er høyt blodtrykk. Dette kan forebygges ved å holde øye med blodtrykket. Man kan selv gå til innkjøp av blodtrykkmåler, eller man kan måle det hos et apotek eller hos fastlegen.
Dersom blodtrykket er for høyt finnes det behandling. Eksempelvis endring av livsstil eller medisinering om nødvendig.
3. Pulsen
Forstyrrelser i hjerterytmen øker sjansen for hjerneslag. Hjertet kan gi fra seg små biter når det går inn og ut av en irregulært rytme. Disse bitene kan nå hjernen og føre til en blokkering. Hjerterytmen kan normalisere seg selv, men har en tendens til å vende tilbake. Det finnes flere typer behandling mot dette.
Ved en gjennomgående uregelmessig puls bør man oppsøke fastlegen.
4. Diabetes
Ubehandlet diabetes øker sjansen for hjerneslag. Én av 16 har diabetes, og man regner med at så mange som 12 prosent ikke vet at de har sykdommen. Finnes det diabetes i familien har man økt sjanse for å utvikle det selv.Viser det seg at du har diabetes vil det å få glukoseinnholdet i blodet tilbake på et normalt nivå redusere risikoen for hjerneslag kraftig.
5. Røyking
Røyking øker risikoen for hjerneslag. Greier man ikke å slutte, bør man i det minste kutte ned på forbruket. Personer som slutter å røyke vil etter 5 år ha lik risiko for å få hjerneslag som en ikke-røyker.
6. Kolesterol
Høyt kolesterol kan tette blodårene. En blodprøve kan vise om du har problemer med dette eller ikke. Kolesterolnivået kan sjekkes hos fastlegen og hos enkelte apotek.
Nivået kan senkes ved trening og fysisk aktivitet, vektnedgang (overflødig vekt), å kutte ned på kolesterolrik mat og, om nødvendig, med medisiner.
7. Drypp (TIA)
Drypp eller TIA er en av de største risikofaktorene for hjerneslag. Det er et forbigående anfall hvor det forekommer nedsatt blodforsyning til deler av hjernen. Man kan plutselig kjenne at man blir svakere, mister følelsen i en arm eller et ben og/eller få snøvlete tale. Symptomene kan gå over på kun noen minutter, vanligvis i løpet av 30 minutter. Et drypp er et varsel om at er større hjerneslag kan komme. Det skal tas svært alvorlig og man må ringe 113 med en gang.
Les mer her: abcnyheter og LHL