..og som du selv kan gjøre noe med.
Matoverfølsomhet
Mange er i dag overfølsomme overfor en del matvarer. Dette virker å være et økende problem uten at vi vet akkurat hvorfor. Det er viktig å skille mellom allergi og ikke-allergisk matoverfølsomhet (intoleranser). Hos noen som har matallergi vil kroppens immunforsvar reagere på proteiner fra maten man spiser og se på disse proteinene som inntrengere. Dette vil utløse en allergisk reaksjon og kan i noen tilfeller være svært alvorlig.
Når vi snakker om intoleranser så er ikke immunsystemet involvert. Symptomene vil stort sett komme langsommere og vil ikke være så alvorlig, men det kommer litt an på mengden mat som har blitt spist. Det finnes flere typer matvareoverfølsomhet. To av de vanligste er laktoseintoleranse og cøliaki.
Laktoseintoleranse:
Laktoseintoleranse skyldes manglende eller redusert aktivitet av enzymet laktase i tynntarmen. Når aktiviteten av laktase går ned klarer ikke enzymene å fordøye all laktosen (melkesukkeret) vi får i oss. Når dette skjer vil noe av laktosen bevege seg ufordøyd videre til tykktarmen og det er da man vil få ubehag. Symptomene vil typisk være magesmerter, oppblåsthet og løs mage. Har man laktoseintoleranse kan man fortsatt innta noe melkeprodukter ved å bruke medisiner man får kjøpt på apoteket slik som Lactrase eller Nycopro Laktase. Ellers finnes det stadig flere laktosefri produkter i matvarebutikkene.
Cøliaki:
Cøliaki er en kronisk betennelsestilstand hvor tarmtottene i tynntarmen blir ødelagt. En unormal reaksjon på proteinet gluten, som finnes i mange typer mel, gir denne betennelsen. Bygg, hvete og rug er vanlige typer mel man finner gluten i. Vanlige symptomer er luftplager, vekttap, magesmerter, slapphet og løs og hyppig avføring. Får man diagnosen cøliaki må man gå på en livslang glutenfri diett for å holde sykdommen i sjakk.
Forstoppelse
Forstoppelse er kort fortalt hard avføring som gjør det vanskelig å få tømt seg. Dette er en av de vanligste mageproblemene vi har, og noe som de fleste vil oppleve en eller flere ganger i livet. Etter hvert som man blir eldre er det vanligere å få dette problemet. Har man et kosthold med lite fiber og lav fysisk aktivitet kan dette også gjøre at man blir mer utsatt for forstoppelse. Antibiotika og enkelte andre medisiner kan også forårsake forstoppelse.
For å forebygge forstoppelse bør man drikke nok vann og spise matvarer med mye fiber, som grønnsaker og frukt, korn og grovt brød. Et annet vanlig tips er å spise svisker da dette får litt fart på magen ofte.
Akutt pankreatitt – Betennelse i bukspyttkjertelen
En slik betennelse skyldes i de fleste tilfeller en gallestein som stenger utførselsgangen fra kjertelen. En slik betennelse kan bli livstruende og for høyt alkoholforbruk er den nest vanligste årsaken. Smerter i øvre del av bukhulen er et vanlig symptom og dette er noen man kan få en eller flere ganger.
De vanligste symptomene er:
- Moderate til sterke smerter i øvre deler av magen
- Smerter som stråler ut til ryggen, brystet eller nedre del av magen.
- Kvalme, brekninger og lett feber kan følge.
Intravenøs væskebehandling og smertelindring er hovedtiltakene når man får denne diagnosen. Pasienten vil overvåkes nøye gjennom den akutte fasen og så forsøker man å fjerne den utløsende årsaken. Tarmen bør hvilke etter et tilfelle av akutt pankreatitt og så bør normal ernæring gjenopptas etter en tid.
Irritabel tarm
Det er ikke en bestemt grunn som forårsaker irritabel tarm, det finnes derimot ulike teorier.
Den teorien som er mest utbredt er at pasienter har en økt følsomhet i tarmen, og takler dermed ytre påkjenninger dårligere. Dette kan føre til at musklene i tarmveggen øker, og man kan oppleve luftansamlinger, forstoppelse og/eller diaré. Flere faktorer som kan spille inn i syndromets utvikling er arvelighet, kosthold, tykktarmsbakterier, lavgradig inflammasjon og unormale hormonproduserende celler i mage og tarm.
De vanligste symptomene er:
- Smerter eller ubehag i magen
- Oppblåsthet
- Mye luft i tarmen
- Unormal avføring, f.eks. diaré eller forstoppelse
Behandling:
De fleste som har IBS (irritabel tarm syndrom) har bare milde til moderate plager og symptomer, dermed er det ikke behov for legeundersøkelser eller medikamenter. Bekymringen for at man har en alvorlig sykdom er ofte en viktig årsak til at tilstanden irritabel tarm vedvarer. Ved å utelukke dette ved for eksempel en legeundersøkelse og dermed tilegne seg kunnskap om tilstanden, vil bekymringen slippe taket noe som vil være en lettelse for de fleste.
I noen tilfeller er mangel på vitamin D er årsak til IBS. Hvis hovedsymptomet er diaré kan medisiner som eluksadolin og loperamid hjelpe. Hvis problemet derimot er smerter og forstoppelse kan linaklotid hjelpe.
Anbefalt produkt med hyllebær:
Magimax
Magimax
Basert på tilbakemeldinger vi har lest på sosiale medier virker det som mange har fått bedre magehelse med dette produktet, som inneholder lektiner fra hyllebær, ryllik og fennikel. Produktet virker å være effektivt for de som sliter med magesmerter, oppblåst mage, diaré, mm.