Nytt syntetisk protein kan drepe kreftceller uten å skade friskt vev

Et nytt protein kombinert med et fett molekyl kan være svært effektivt i kampen mot hjernesvulst.

Å kunne ødelegge kreftceller uten å skade friskt vev er målet med kreftbehandling. Behandlinger som cellegift og stråling kan være effektivt, men kan ha alvorlige bieffekter. Ved agressive og tilbakevendende kreftformer er det spesielt viktig at man kan begrense bieffekter og skade og det er her en ny type “nanomedisin” kommer inn kalt BXQ-350.

Den utprøvende behandlingen fra firmaet Bexion Pharmaceuticals er laget fra et syntetisk produsert menneskelig lysosme protein kalt Saposin C. Dette proteinet kombineres med nanobobbler av fett molekylet kalt phospholipid dioleoylphosphatidylserine. Denne kombinasjonen er i stand til å finne og drepe kreftceller uten å ødelegge friskt vev.

Siden disse fett nanopartiklene klarer å penetrere blod-hjerne barrieren kan de være spesielt nyttige i behandlingen av glioblastoma og andre kreftformede hjernesvulster. Middelet ble oppdaget av Xiaoyang Qi, PhD, en genetikkforsker ved University of Cincinnati College of Medicine.

Hva gjør denne forskningen så spennende?

Resultatene fra fase 1A, dose-eskaleringsstudien, ble presentert ved American Society of Clinical Oncology ved deres møte i juni i år. Prøven inkluderte 17 pasienter med fremskredende kreft. Seks pasienter viste tegn til stabilitet etter 113 dager. Av de seks hadde en pasient høygradige gliomer hvor denne ble stabilisert i mer enn 19 måneder.

Det var ingen signifikante bieffekter og det var ingen dosebegrensende toksisiteter. Direktør neuro onkologi ved The Ohio State University Comprehensive Cancer Center, Dr. Vinay Puduvalli, er en av flere som jobber på forsøket. Puduvalli som ikke har noen finansiell kobling til Bexion Pharmaceuticals har fortalt Healthline at BXQ-350 er en unik og svært spennende behandlingsform for svulster.

“Vi rapporterte at den vanligste bivirkningen var forbigående tretthet. Det var noen forekomster av moderat forhøyet blodtrykk. Det var egentlig alt som kom opp i dette bestemte settet av behandlinger. Det var noen andre moderate ting, men det er ikke klart om de var på grunn av behandlingen eller svulsten,” forklarte han.

“Å ha et stoff som kan krysse blod-hjernebarrieren gir god penetrering, bedre effektivitet og gunstige egenskaper. Det er alltid oppmuntrende å se noen gjøre det bra og kunne vise til gode resultater, men vi må være forsiktige med å ta dette ut i en større setting. Det er for tidlig i løpet til å gjøre større spådommer, “advarer han.

Kliniske studier på vei

Studien skal nå flytte seg over i fase 1B. Ohio State University Comprehensive Cancer Center, sammen med University of Cincinnati Barrett Center, University of Kentucky Markey Cancer Center, og University of New Mexico Cancer Center, forventer å registrere rundt 40 pasienter.

Forskerne rekrutterer personer med ondartet hjernesvulst og fremskredende solide kreftsvulster, som ikke har respondert på andre behandlinger. Puduvalli forteller at pasienter som blir med i denne fasen allerede har fått den vanlige behandlingen først.

“Nesten alle må først behandles med stråling og kjemoterapi før de går inn i studien. Et annet krav er at svulsten skal ha vokst siden den første behandlingen, og det skal bevises ved MR-skanning eller ved kirurgi,” sier han.

BXQ-350 gis intravenøst hos en poliklinikk. Medisinen gis først intensivt den første måneden, så en gang i måneden etter det. Puduvalli forklarer at fase 1 handler om å finne optimal dose. Når de beveger seg inn i fase 2 er målet å se om dosen de har valgt som optimal er nok til å krympe svulsten, stoppe den fra å vokse og forlenge livet til pasienten så mye som mulig.

Hvert år ser vi fremskritt i behandlingen av kreft og dette er en av de nye og lovende behandlingene som kan bli aktuell i løpet av noen år.