Søvnproblemer er et utbredt problem. Mange tenker utelukkende på kosthold og trening for å ta vare på helsa. Studier viser derimot at også søvn spiller en viktig rolle for helsa vår.
De fleste vet at mindre enn seks timer sammenhengende søvn kan være helseskadelig. Søvnproblemer- og mangel kan ikke bare påvirke hjertet og kroppen generelt, men også hjernen. Ikke alle vet at også for mye søvn kan gjøre skade. Å ta igjen søvn i helgene kan dermed gjøre mer skade enn nytte. Dette bør være en oppvekker for mange av oss, da det er mange som har et ugunstig søvnmønster.
Tror du søvnproblemer er overdrevet? Tenk om igjen!
Det er mange grunner til at man trenger søvn, blant annet for å gjenopprette energi og fungere i hverdagen. Søvn hjelper blant annet kroppen med å regulere kroppstemperatur og blodtrykk. Søvn er også viktig for reperasjon av muskler og vev, hormonregulering og prosessering av informasjon.
Forskning viser at mangel på søvn kan føre til redusert livskvalitet og økt risiko for en rekke sykdommer. En stor studie gjennomført i 2017 rapporterte at å sove for lite kan føre til helseplager og andre konsekvenser som:
- Stress
- Smerter
- Vektøkning og overvekt
- Hjertesykdom
- Diabetes
- Ulykker og skader
- Kognitiv dysfunksjon
- Psykiatriske symptomer
Eksperter foreslår at den økte risikoen for helseproblemer knyttet til dårlig eller lite søvn er relatert til økt forekomst av betennelser. En studie fra 2018 viser at systemisk betennelse øker ved søvnmangel. Dette betyr at man har større risiko for å utvikle betennelsestilstander når man ikke får nok søvn.
Hvor mye søvn trenger du egentlig?
The National Sleep Foundation rapporterer at de fleste voksne trenger 7-9 timer søvn hver natt. Søvnbehovet kan være høyere for barn i vekst og unge voksne. Ekspertene anbefaler at de fleste voksne, inkludert personer over 65 år, sover 7-9 timer hver natt.
En ny studie viser at mer eller mindre enn 7-9 timer søvn kan øke risikoen for hjertesykdom. Studien så på søvnvaner og medisinsk data for over 460.000 voksne i en periode på 7 år. Deltakerne var fra England og mellom 40 til 69 år. Resultatene av studiet viste at:
- De som sov mindre enn seks timer hver natt hadde en 20% høyere risiko for å få hjerteinfarkt for første gang, enn de som sov mellom 6-9 timer hver natt.
- De som som mer enn ni timer hver natt hadde en 35% høyere risiko for å få hjerteinfarkt for første gang, enn de som sov mellom 6-9 timer hver natt.
Tips for å sove bedre hver natt
Uansett hva som er grunnen til søvnproblemene, er det visse ting man kan gjøre for å forbedre nattesøvnen.
1) Ha en fast søvnrutine
Prøv å legg deg til samme tid hver kveld, og stå opp til samme tid hver morgen. Dette fordi søvnforstyrrelser også kan forstyrre kroppens døgnrytme, noe som kan føre til helseproblemer. Derfor, prøv å roe ned en time før du skal legge deg og sett på en alarm for når du skal stå opp neste morgen.
2) Skap et rituale for leggetiden
Å skape et fast rituale før leggetid kan bidra til å forbrede kroppen på søvn, og hjelpe deg å opprettholde søvnrutinen. Ritualet kan innebære å lese en god bok, skru ned lysstyrken og slå av alle skjermer en time før du legger deg. Ritualet bør bestå av aktiviteter som roer deg ned etter en lang dag.
3) Unngå sigaretter, alkohol og tunge måltider på ettermiddagen
Alt dette er ikke bare generelt usunt, men kan også forstyrre søvnen. Eksperter rapporterer for eksempel at alkohol kan øke forekomsten av snorking, forårsake pusteproblemer under søvn og at man våkner flere ganger i løpet av natten.
4) Vær i fysisk aktivitet daglig
Fysisk aktivitet er ikke bare bra for helsa, men kan også hjelpe deg til å sove bedre. Prøv å vær så aktiv som mulig hver dag, men ikke for nærme din planlagte leggetid. Eksperter foreslår at fysisk aktivitet kan hjelpe deg å oppnå et dypere nivå av restaurerende søvn og føre til at man våkner opp færre ganger i løpet av natten.
5) Håndter stress og angst
Å hele tiden bekymre seg for hendelser i løpet av dagen, økonomi, familieproblemer, fremtidige hendelser og andre stressfaktorer kan forstyrre søvnen. Derfor bør du prøve å håndtere disse bekymringene på en god måte, for eksempel gjennom pusteøvelser, for å roe deg selv ned før din planlagte leggetid. Hvis du finner ut at metoder som yoga og pusteøvelser ikke fungerer for ditt stressnivå, vil det å snakke med en profesjonell terapaut kunne hjelpe.