Antioksidanter beskytter cellene i kroppen mot frie radikaler og hindrer skadelig oksdiativt stress.
Frie radikaler
Antioksidantene bidrar til å hindre oksidasjon og skadelige virkninger av frie radikaler. Så hva er frie radikaler? Frie radikaler er stoffer som dannes fra oksygen når man puster. Man utsettes også for frie radikaler via alkohol og røyking, luftforurensning, samt via stress og sykdom som varer over tid.
Kroppens systemer er avhengig av en viss mengde frie radikaler for å bekjempe bakterier og virus. For store mengder kan derimot skade cellene i kroppen og i noen tilfeller føre til merkbare skader. I store nok mengder kan frie radikaler blant annet skade arvestoffet DNA. En balanse mellom de frie radikalene og antioksidantene i kroppen er dermed viktig.
Antioksidanter beskytter
Antioksidanter er stoffer som beskytter mot oksidasjon, kanskje bedre kjent som oksidativt stress. De beskytter oss mot frie radikaler og er på denne måten en del av immunforsvaret vårt. Det er forsket mye på antioksidanter og forskningen tyder på at antioksidantene reduserer risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer og kreft. Likevel har ikke forskerne kommet frem til hvilke mekanismer som gir den gunstige helseeffekten enda. Dermed trengs det mer forskning på området for å forstå hvordan dette fungerer.
Det finnes en rekke forskjellige typer antioksidanter. Noen typer dannes naturlig i kroppen, mens andre typer må inntas via kostholdet.
Noen er mer kjent en andre:
- Vitamin C
- Vitamin E
- Selen
- Sink
- Betakaroten
Kilder til antioksidanter
Med riktig kosthold kan man få i seg en rekke gode antioksidanter. Både grønne, gule og røde frukter og grønnsaker er alle rike på stoffet. Man kan med fordel legge opp et kosthold rikt på antioksidanter. Det finnes også kosttilskudd med ulike antioksidant-kilder. Her er det viktig å velge det som passer best for en selv, enten man velger å inkludere antioksidantene i matretter eller som kosttilskudd.
Matvarer rike på antioksidanter:
- Bær: Blåbær, solbær, tyttebær, ville jordbær, krekling osv.
- Grønnsaker: Rødkål, grønnkål, brokkoli
- Sjokolade, kaffe og te
- Tørket frukt, nøtter og frø
- Gurkemeie (curcumin), astaxanthin