Hva er forskjellen på søvnproblemer og søvnsykdom?
Å våkne sliten og trøtt etter en natt med dårlig søvn kan legge en demper på dagen. Mangel på energi kan påvirke flere aspekter av livet og gjøre det vanskelig å fungere godt på jobb og i andre settinger. For noen hjelper det å ta noen dager fri for å hente seg inn igjen, mens andre føler seg bedre etter at et visst prosjekt eller gjøremål er fullført.
For andre hjelper det ikke med noen dager fri eller å fullføre oppgaver man har hengende over seg. Man føler seg like sliten likevel. Å vite forskjellen mellom søvnproblemer som kommer og går, og søvnsykdom, kan hjelpe deg å adressere problemet og få en bedre søvn.
Hva er søvnmangel?
De fleste har perioder i livet hvor de sover dårligere eller mindre. Søvnmangel oppstår når man ikke får nok søvn til å føle seg våken, opplagt og “påkoblet”. Hvor mye søvn man trenger for å fungere optimalt varierer fra person til person, men forskning antyder at et sted mellom sju til ni timer hver natt er passende for de fleste voksne.
Mangel på søvn kan ha en negativ påvirkning på helsen. Dette kan inkludere følgende:
- Irritabilitet og depressiv sinnstilstand
- Lære- og hukommelsesvansker
- Redusert reaksjonstid
- Mindre fokus på daglige gjøremål
Hvis det varer over en lengre periode kan mangel på søvn føre til svekket immunforsvar, økt risiko for hjerte- og karsykdom, samt ubalanse i hormoner. Man kan også få økt risiko for å utvikle psykiske lidelser som angst og depresjon.
For noen oppstår søvnmangel på grunn av lange eller krevende arbeidsdager, for mange plikter i hjemmet eller andre problemer. Hvis det ikke finnes en åpenbar grunn til at man sover dårlig eller hvis noen fridager ikke har noen virkning, kan det være at du har en søvnlidelse.
Hva er søvnsykdom?
Søvnsykdom kan defineres som en tilstand som forårsaker utilstrekkelig søvn. Dette kan inkludere:
- Forsinket søvnfase-syndrom
- Søvnmangel
- Rastløse ben
- Periodiske beinbevegelser under søvn (PLMS)
- Enhver medisinsk tilstand som hindrer en person i å få tilstrekkelig søvn, som for eksempel kroniske smerter.
Søvnsykdommer innebærer ofte felles symptomer som:
- Vanskeligheter med å sovne eller holde seg i søvn.
- Overdreven søvnighet på dagtid.
- Abonormale bevegelser og/eller atferd under søvnen.
Søvnløshet er den vanligste formen for søvnsykdommer. Hypersomni, som innebærer overdreven søvnighet på dagtid og som gjør at man plutselig kan sovne, er en annen form for søvnsykdom. Narkolepsi er en mer kjent form for hypersomni. Parasomni er også en søvnlidelse. Denne lidelsen går ut på abonormal atferd og hendelser under søvnen, som mareritt og å gå i søvne.
Slik kan du forbedre søvnen
Det finnes flere ting man kan gjøre for å få en bedre søvn. Hva som fungerer vil variere fra person til person.
- Søvnrutiner: Lag deg faste rutiner før og rundt leggetid som får deg til å roe ned. Dette kan innebære å ta en kopp te, et varmt bad eller lese i en bok. Det kan også være lurt unngå store måltider.
- Fysisk aktivitet: Vær fysisk aktiv i en halv time om dagen. Dette vil bidra til å gjøre deg trøttere på kvelden og vil dermed kunne bidra til at du sovner raskere.
- Fordel gjøremål: Hvis du føler at du har for mye å gjøre kan det være en idé å fordele gjøremålene. Enten ut over flere dager, eller mellom flere personer.
- Unngå: Inntak av koffein, alkohol og nikotin tett opp mot leggetid.
Hvis tipsene over ikke fungerer for deg, kan det hende at du har en søvnsykdom.