En ny rapport viser at nordmenn får i seg for mye koffein og at dette kan føre til flere negative effekter.
Koffein finnes i ulike typer produkter
Det er ikke bare i kaffe man finner betydelige mengder koffein. I løpet av årene har det blitt utviklet flere typer produkter som inneholder det kjente virkestoffet og dermed er det ikke bare kaffeinntaket man må følge med på.
Kaffe og te
Kaffe er nok den mest kjente koffeinholdige drikken og den mest populære blant voksne personer her til lands. Konsumet av kaffe er stort. Hele 84% av Norges befolkning over 18 år drikker kaffe minst én dag i uken, mens 67% drikker kaffe hver dag.
Te troner over kaffe på verdensbasis. Det er faktisk verdens andre mest utbredte drikk etter vann. Den inneholder omtrent 25 mg koffein per desiliter, altså under halvparten så mye som i kaffe som inneholder omtrent 60 mg koffein per desiliter.
Energidrikker
Energidrikker er en gruppe produktenr som har blitt svært populære de siste årene. Eksempler på slike typer drikker er Burn, Red Bull og Battery. Energidrikker inneholder ofte høye doser koffein. I 2020 ble det innført en øvre grense på 320 mg per liter for koffeininnhold i energidrikker og mange av disse drikkene har et koffeininnhold opp mot maksimalgrensen. Energidrikker er hovedkilden til koffeininntaket blant barn og ungdom.
Andre koffeinholdige produkter
Det finnes også andre koffeinholdige produkter annet enn energidrikker og ren kaffe. Eksempler på dette kan være ulike typer iskaffe, brus som Cola og Pepsi Max, te og Paracet med koffein; Paracet Duo.
Virkningen og toleransen av koffein
Med så mange ulike koffeinprodukter på markedet kan det bli vanskelig å holde styr på hvor mye koffein man får i seg.
Koffein har i årevis blitt brukt av folk for å bli mer våken og dette med god grunn. Koffein motvirker blant annet tretthet, øker hjerterytmen og reduserer reaksjonstiden til nervene. Det stimulrer også hjernevirksomheten og kan gjøre deg mer utholdende.
Tross de positive virkningene flere får av koffein, er det viktig å huske på de negative effektene koffeinet kan gi. Høye doser kan føre til koffeinforgiftning. Tidlige symptomer på dette kan hos noen oppstå etter så lite som 4-6 kopper kaffe per dag og kan gi symptomer som kvalme, rask puls, økt hjerterytme og nedsatt blodtrykk blant annet. For at koffein skal være dødelig er det snakk om en betydelig høyere dose: 8-10 gram som tilsvarer omtrent 60-100 kopper kaffe
Når det nå viser seg at nordmenn inntar for mye koffein, kan det være lurt å tenke over sitt eget koffeininntak. De fleste voksne, bortsett fra gravide, kan trygt innta omtrent 400 mg koffein daglig. Dette tilsvarer omntret 4 kopper kaffe (på 1,7-2 dl), men det er viktig å regne med alle de andre koffeinproduktene man eventuelt inntar i løpet av en dag.